Korpisen verkkolehden arkisto

1.2.2013

Filed under: Yleinen — Pääkäyttäjä @ 18.26

25.1. klo 11.00 pyörähti käyntiin vuoden ensimmäinen seniorikerho kylätalolla. Seurakunnasta olivat paikalle saapuneet Juha Kukkurainen sekä Helena Koivukangas. Juhan opastamina askarreltiin nahkasuikaleista ja puuhelmistä avaimenperiä. Kuulumisia vaihdeltiin ja kohta olikin jo Elsa Lehtolan kokkaileman monipuolisen lounaan aika. Thaimaalaisilta marjastajilta oli jäänyt Korpisen metsiin sen verran puolukkaa sekä mustikkaa, että Elsa sai keitettyä niistä jälkiruoaksi soppaa. Terveellistä lähiruokaahan tulee aina mainostaa. Aterian jälkeen Jani-merkkinen tiskikone nykäistiin käyntiin ja Helena kertoili senioreille seurakunnan uutisia. Yhteisvastuukerääjät Veikko ja Jani pikakoulutettiin tehtäviinsä. Veikko lupautui keräämään Siivokosta Akonniemelle ja Jani kiertelee Malisen sekä Korpisenjärven taloudet. Vuoden 2013 yhteisvastuuvaroin autetaan yksinäisiä vanhuksia. Juha piti lyhykäisen hartauden ja kahvihampaan kolotukseen saatiin seuraavaksi hoitoa. Kotitekoinen kääretorttu kahveineen nautittiin rupattelun ohessa ja kerettiinpä vielä Helenan luotsaamana pelata täysi lappu bingoa ennen mukavan kerhopäivän päättymistä. ~JL

14.1.2013

Talvisessa metsässä

Filed under: Luonto — Pääkäyttäjä @ 17.56


Pitkän hiihtolenkin jälkeen maistuu pakissa lämmitetty hernekeitto.

Näin taantuman aikoihin kun palkkatyörintamalla on hiljaista eikä Thaimaan lomamatkoille ole asiaa, niin mitä sitten voi näillä selkosilla tehdä pitääkseen vireytensä sekä työkykynsä kunnossa? Ympäröivä puhdas luonto tarjoaa talvellakin erähenkiselle ihmiselle monenlaista ajankulua. Reppu selkään, sukset jalkaan ja kamera mukaan. Sydäntalvella päivänvaloa riittää muutamiksi tunneiksi luontovalokuvien ottamiseen. Parvi teeriä pyrähtää puiden latvustoista, porojen jälkien yli risteää ketun polku. Koskematon pakkaslumi ei kanna eräsuksien alla. Kiirettä ei kuitenkaan ole vaan itse matka on määränpäätä tärkeämpi. Hämärän laskeutuessa useiden hiihtokilometrien jälkeen taukovaatetta ylle ja laavulle tulia virittelemään. Nuotiolla lämmitetty hernekeitto maistuu erityisen hyvälle eikä nokipannukahvikaan jätä kylmäksi. Täydellisen hiljaisuuden rikkoo vain läheisyydessä ohuen pirstaloituneen jääpeitteen alla vaimeasti puliseva vuolasvirtainen joki äänineen. Pakkasta on 9 astetta ja utuisen taivaanverhon takaa kuu erottuu pehmeänä valotyynynä. Muutamia lumihiutaleita leijailee tyynesti nuotion liekkeihin sihahtaen. Selkeällä säällä taivaankansi täyttyisi tähdistä illan pimetessä ja kuu valaisisi näitä korpimetsiä. On kuitenkin säkkipimeää ja ilman kunnollista otsalamppua ei pärjäisi vaikka nuotio hieman valottaakin. Talvella retkeilyn haasteellisuutta lisäävät jonkin verran pimeys sekä kylmyys. Vähemmän erätaitoisen ei tule varsinkaan yksin lähteä metsiin ja matkassa on oltava kohtalaiset varusteetkin. Mikään kallis välineurheilulaji tämä ei kuitenkaan ole ja sopii siksi kaikille kohtalaisen peruskunnon omaaville luonnossa viihtyville ihmisille. Yöpyminen talvisella laavulla on monelle ikimuistoinen elämys. Herkästi se ensimmäinen kylmä yö laavulla voi jäädä myös elämykseksi jota ei toistamiseen halua kokea. Harvempi on se meidän reppuselkäisten joukko jotka ympäri vuoden viihtyvät ilmoista huolimatta erämaissa. Metsässä vietetyn yön jälkeen on mukava tulla kotiin nauttimaan saunan lämmöstä energisesti uudenlaisesti latautuneena. Omaehtoinen luonnossa liikkuminen kasvattaa niin henkisiä kuin fyysisiäkin voimavaroja. ~JL


Sydäntalven yöt ovat pimeitä

2.1.2013

Korpelaiset asioivat runsaasti Puolangalla

Filed under: Yleinen — Pääkäyttäjä @ 13.52

Puolangan tekninen lautakunta on päättänyt kokouksessaan 23.10.2012, että Peräkorpisentie ei ole jatkossa liikenteellisesti merkittävä tien huonon kuntonsa vuoksi, eikä Puolangan kunta hoida tien talvikunnossapitoa.
Talvikunnossapidon jatkamisen puolesta on otettu yhteyttä Puolangan kuntaan ja vaadittu em. päätöksen kumoamista. Asian puolesta on kerätty nimilista, jossa on allekirjoittajana parikymmentä puolankalaista yrittäjää. Vetoomus on toimitettu Puolangan kuntaan 11.12.2012. Tekninen lautakunta kumosi 13.12. olleessa kokouksessa edellisen päätöksensä Peräkorpisen tien osalta, koska tietä on lanattu päätöksen jälkeen.
Peräkorpisentien pituus on nykyisin 5,2 kilometriä, josta 2 kilometriä sijaitsee Puolangan kunnan alueella. Tie on rakennettu 1930-luvulla, jolloin kyläläiset suunnittelivat kylän liittämistä Puolankaan, jonne kylältä kertyy matkaa kaksikymmentä kilometriä vähemmän kuin Kurenalle. Tie oli tuohon aikaan ainut maantieyhteys kylältä. 1960-luvun alussa valmistui niin kutsuttu Kinnusentie, joka yhtyy Puolangantiehen Jaurakkajärvellä ja jota kyläläiset käyttävät Kurenalustan suuntaan kuljettaessa.
Puolangalle suuntautunut asiontiliikenne Peräkorpiselta on ollut vuosikymmenien ajan vilkasta. Nykyisinkin asioidaan Maliselta, Akonjärveltä ja Perä-Korpiselta Puolangan kaupoissa ja yrityksissä ainakin 21:stä vakituiseen asutusta talosta. Kesäisin lomalaiset vilkastuttavat asiontiliikennettä huomattavasti. Yhteydenpito on muutoinkin Puolangan suuntaan kiinteää sukulaissuhteiden vuoksi.
– Jos meillä ei ole asiaa terveyskeskukseen, silloin käymme asioimassa Puolangan kaupoissa ja liikkeissä, kymmenisen vuotta Perä-Korpisella asunut Helena Ylilehto kertoi.
Kyläseuran pj Jani Lehtolan mukaan kyläläiset käyttävät Peräkorpisentietä paljon kauppa-asioiden hoitamiseen Puolangalla. Kauppamatkat Puolangalle ovat edestakaisin kuljettuna useita kymmeniä kilometrejä lyhyemmät kuin Kurenalle ja vuosittaiset säästöt bensalaskuissa huomattavat.
Merkittävän asiointiliikenteen vuoksi Puolangan tekninen lautakunta päätti aurauttaa Peräkorpisen tien Puolangan kunnan alueella talvikaudella 2012 – 2013, mikäli tie pysyy aurattavassa kunnossa. Koska tiellä ei ole vakituista asutusta, mahdollinen rumpujen sulatus tehdään laskutustyönä. Puolangan kunta on aikaisempina vuosina hoitanut talvikunnossapidon Puolangan kunnan alueella olevan tien osalta. Rumpujen sulatusta on ollut vuosittain 5 – 15 kertaa, joiden kustannukset ovat olleet 500 – 1500 €/vuosi.
Tiekunta ei ole ollut aktiivinen tieasioiden hoidossa. Tieosakkaat ovat korjauttaneet tulvan rikkoman kohdan tiestä niin, että se on läpiajettavassa kunnossa. Samoin tie on lanattu ennen ensimmäistä pakkasjaksoa.
Kesällä tien Puolangan puoleisessa päässä oli puomi, joka on ilmeisesti poistettu korjaustyön jälkeen. Tällä hetkellä tien molemmissa päissä on ilmoitus tien huonosta kunnosta ja Puolangan puoleisessa päässä on 3 tonnin painorajoitus. Pudasjärven kaupunki hoitaa talvikunnossapidon kunnan rajalle saakka. Sopimus on voimassa 10/2013 saakka, jonka jälkeen kaupunki on luopumassa kunnossapidosta.
Tiekunnan toimitsijamieheltä saadun tiedon mukaan tien kautta tapahtuva asiointiliikenne keskittyy kesäaikaan ja talvikunnossapidon tarve on vähäinen. Lisäksi toimitsijamies kertoi tien peruskorjaushankkeen olevan vireillä KEMERA – hankkeena. (rr)

20.12.2012

Radiokanavat meni jouluaattona sekaisin

Filed under: Yleinen — Pääkäyttäjä @ 11.47

Korvatunturilla meni jouluaaton kiireessä radiokanavat sekaisin siinä vaiheessa, kun pukinmuori alkoi tehdä vihoviimeistä joulukakkuaan. Yle radio Suomen puolella kuului kakkureseptiohjelma ja sen mukaan muori ryhtyi leipomaan. Samaan aikaan kuului Yle radio Ykkösen puolelta voimisteluohjelma. Ohjelmat menivät ohjaajatontulla sekaisin ja aattopäivästä muodostui yksi hauskimmista Korvatunturin joulunaluspäivistä, kun muori yritti toteuttaa oheista leipomisohjetta. Tässä kirjuritontun kirjoittama kakkuresepti:
”Ensin otetaan perusasento. Ottakaa sitten kaksi kappaletta kananmunia ja nostakaa vasenjalka haaleaan veteen. Vatkattuanne munat kaatakaa hitaasti vartaloa nytkyttäen vaakasuoraan lattialle.
Ottakaa sitten kaksi ruokalusikallista perunajauhoja olkapäille ja potkaiskaa voimakkaasti perunajauhot kylmään veteen vartaloa myötäpäivään pyorittäen. Tehtyänne tämän hikoilette varmasti puoli kiloa voita. Vatkattuanne sen lisätkää se taikinaan. Hengittäkää tämän jälkeen lisäksi kaksi kupillista vehnäjauhoja, puoli kiloa sokeria ja raastettu sitruunankuori.
Hypätkää tahdissa joka kolmannella korkealle ilmaan ponnahtaen taikinan päälle ja alustakaa kyykkyasennossa. Käykää sitten pitkällenne lattialle ja pyorittäkää taikinasta saksanpähkinän kokoisia leivoksia kantapäillänne.
Hypätkää kyykkyasennosta suoraan kuumaan veteen. 10 minuutin kuluttua ottakaa kypsät leivokset lattialta, kuivatkaa karkealla pyyhkeellä, kietokaa lämpimiin flanelleihin ja tarjoilkaa teen kera.”

Vaikka ohje voi jäädä toteuttamatta; kakku leipomatta sekä jumppa tekemättä, se voi kuitenkin löysentää nauruhermoja joulukiireiden ja -stressin lomassa.
Hauskaa joulua!

P.S. Satu mukaeltu tuntemattoman henkilön kirjoitelmasta.

Seuraava sivu »

Powered by WordPress